Kávé kisokos 1.
Kik is jutnak legelőször eszünkbe róla, ha nem az olaszok? Kezdjük is velük!
A kávé és az olaszok
Manapság a kávénak rengeteg fajtája és elkészítési módja ismert. Ezek közül az egyik legizgalmasabb és leghagyományosabb vonal mindenképp az olasz.
A milánói Luigi Bezzera és 1901 óta Olaszországban a kávé az az eszpresszó ("espresso").

Ha, azt mondod egy olasz bárban, hogy "Kérek szépen egy kávét!", akkor kihozzák neked a cukor és tejmentes ("fekete"), szigorú szabályok szerint elkészített italt.
Ebben a verzióban a felhasznált kávé mennyisége 7 ± 0,5 gramm, a kifolyó víz hőmérséklete 88° ± 2°C, a kávé hőmérséklete: 67°C ± 3°C, a főzés során a víznyomás 9 ± 1 bar, a csapolás ideje 25 ± 5 másodperc. Állaga testes és sűrű, melynek tetején mogyorószínű, selymes krémes réteg pihen és hagyományosan 70 ml-es 35-40°C hőmérsékletre melegített csészében érkezik.
"... legizgalmasabb és leghagyományosabb vonal..."
melyet ők csak caffè-nak hívnak.
forrás: https://diningguide.hu/gianni-az-olasz-kave-nem-ez/