Kopi Luwak elkészítése
Kávé kisokosunk 2. részében megismerkedhettetek a világ legdrágább kávéival. Most a 4. helyezett, azaz a Kopi Luwak - helyesebben Luwak kávé - elkészítését mutatom meg egy rövid videóban.
Ámde előtte frissítsük fel, mit is kell tudni erről a különleges feketéről!
A világ egyik legexkluzívabb kávéfajtájából csupán néhány száz kiló készül évente. Különlegességét az adja, hogy egy macskafajta közreműködése is szükséges a megfelelő állag kialakításához. Egészen konkrétan a macska ürülékéből válogatják a babszemeket, melyekből a kávét készül.
A bundás jószág csak a legízletesebb terméseket harapja le az ágakról. Szakértelmére jó pár tízezer év gyakorlata a biztosíték. A kitüntetett kávészemek aztán szépen, lassan végigcsorognak az emlős emésztőrendszerén. A bab azonban nem oldódik fel, ellenben a benne lévő fehérjékkel, amelyek apró szakaszokra töredeznek, bizonyos anyagok pedig egyszerűen eltűnnek belőle.
"... csak a legízletesebb terméseket harapja le az ágakról."
Lágy íze leginkább a csokoládé aromájára hasonlít, amit a torok hátsó szegletében érezhetnek hosszú perceken keresztül a szerencsések.
Sajnos idén nem volt lehetőségem ellátogatni a Balin található macskafarmra, de remélem jövőre megnézhetem őket és arról is készülhet egy remek blog bejegyzés.
Addig is fogadjátok szeretettel videómat, ahol bemutatom a kedves olvasóknak, követőknek, hogy hogyan készítem el otthon ezt a kis különlegességet, némi extrával tálalva! :)